Bir Elmaya 3 yıl Hizmet Etmek Doğru mudur?

İmamı Maturidi Hz.

     İmam-ı A’zam hazretlerinin babası Sabit (rahmetullahi aleyh) aslen İranlı olup, küçük yaştan beri ahlakı temiz, takva ve vera sahibi bir müslüman idi. Bir gün bir dere kenarında abdest aldıktan sonra suda sürüklenen çok güzel bir elma gördü. Elmanın cazibesi bir an gafletine sebep oldu ve eğilip elmayı sudan alıp yedi. Fakat bir süre sonra bunun helal olmayacağını düşünerek elmayı yediğine pişman oldu. Elmanın sahibini bulup helalleşmek için dere boyunca gitti. Nihayet yediği elmaya benzeyen bir meyve bahçesi gördü. Sahibini sordu ve bahçenin sahibine meseleyi anlattı .

    Bahçe sahibi gencin bu temiz halini görünce, onun takva sahibi çok doğru bir genç olduğunu anlayıp onu damat edinmek istedi ancak; bu düşüncesini saklı tutarak şöyle dedi:
– Yediğin elmam için ne vereceksin?
– Altın gümüş neyim olsa veririm.
– Ben altın gümüş istemem ama, eğer kıyamette senden davacı olmamı istemezsen bir teklifim var, onu kabul etmen gerekir.
– Teklifin nedir?
– Yapacaksan söyliyeyim…
– İslamiyete uygunsa yapabilirim.
– “Bana 3 yıl hizmet edeceksin ve akabinde kör, sağır, dilsiz ve kötürüm bir kızım var, onunla da evlenmeye razı olursan o zaman elmayı sana helal edebilirim.” dedi.
Genç bu teklifi kabul etti ve 3 yıl orada o şahsa hizmet etti.

    Üçüncü yılın sonunda düğün hazırlığı yapıldı. Sabit hazretlerinin ilk gece odaya girmesiyle çıkması bir oldu. Hemen kayınpederine koşup;
-“Efendim, bir yanlışlık var galiba, içeride sizin bahsettiğiniz vasıflarda bir kız yok, tam tersi!” dedi.
Kayınpederi tebessüm ederek,
-” Evladım o benim kızımdır, senin de helalindir. Ben sana kör dediysem, o hiç haram görmemiştir. Sağır dediysem, o hiç haram duymamıştır. Dilsiz dediysem, o hiç haram konuşmamıştır. Kötürüm dediysem, o hiç harama gitmemiştir. Var git helalinin yanına, Allahü teâlâ mübarek ve mesut etsin.” dedi.

      Hikaye burada sona erer ancak; bir çok kimse bu konuyu istismar edip bir elmanın bedeli olarak 3 yıl hizmet etmenin meşru olduğu inancını benimser ve benimsetmeye çalışırlar.. İslam da böyle bir hak yoktur. Yani; bir elma için bir kimseyi 3 yıl hizmet ettirmek büyük bir zulümdür.
Bazı fırsatçılar avam halktan temiz kalpli kimselerin bu saflıklarından yararlanmak için bu menkıbeyi örnek vererek onların bu durumlarından yaralanmaya çalışırlar. İslam Şeriatinde bir elmanın bedeli o memleketteki elma piyasasının değeri kadardır. Bundan fazlası zülümdür.

      Hikayede geçen kayın baba olan şahıs bu işi bir imtihan amacıyla yapmıştır. Başkaları bundan hüküm çıkararak azıcık bir alacağı için birisinden bir kaç misli fazlasını istemeye asla hakkı yoktur. Şayet bir kimsenin birisinden bir alacağı varsa bu ancak onun bedeli kadardır. Fazlası faize girer.
      Vesselam.

Loading

2.603 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bir yanıt yazın