Namazları Cem Etmek

rabıta yapan gençSORU: Sayın Hocam, reformist bir ilahiyatçı Prof. Kur’an’da beş vakit namazın olmadığını, üç vakit olduğunu ve namazların bu üç vakitte cem yapılabileceğini iddia etmektedir. Bu iddiaları cevaplandırır mısınız?
CEVAP:
Namazları cem yapmak üç vakitte değil aşağıda açıklanan iki vakitte cem yapılabilir. İlgili şahıs, Ehl-i Sünnet dışında yapmış olduğu açıklamalarla kendi sapık yoluna göre fetvada bulunuyor olabilir. Ehli Sünnetin dışına çıkmış bu şahsın namazları cem etmek hakkındaki sorusuna cevaben:
Dört ehli sünnet mezhebine göre ( Hanefi, Şafi, Maliki, Hanbeli) bir kimse, sabah namazını öğle ile, öğleyi sabah ile, yatsıyı sabahla, sabahı yatsı namazı ile cem edemez.
Namazları cem etmek; cem öğle vaktinde yapılırsa, önce öğle kılınır, sonra ikindi. Şayet cem ikindi vaktinde yapılırsa, yine önce öğle kılınır, sonra ikindi. Cem, akşam vaktinde yapılırsa önce akşam, ardından yatsı, şayet cem yatsı vaktinde yapılırsa, yine önce akşam, sonra yatsı kılınır.

Namazları cem etmek:

Şafi Mezhebi’nde; yolculukta ve yağmurda caizdir.
Hanbeli Mezhebi’nde; yolculukta, hastalıkta, mal ve can tehlikesi olduğu durumlarda caizdir.
Maliki Mezhebi’nde; yolculukta, yağmurda çamurda, hastalıkta caizdir.
Hanefi Mezhebi’nde; sadece Hacıların Müzdelifede ve Arafatta cem etmeleri caizdir.
Hanefi Mezhebinde olanlar, yolculukta Şafi mezhebini,
asker, doktor, öğrenci, işçi, memur
gibi işlerinden ayrılmaları mümkün olmayanlar da Hanbeli Mezhebinin şartlarını gözeterek (abdest alırken o mezhebin şartları ve abdesti o mezhebe göre bozan durumlar) yukarıda bahsedilen vakitlerde namazlarını cem edebilirler.
Kaynak: (El-Fıkh-u alel-mezahib-il-erbea)

Hadis:
(Yolculuk dışında iki namazı birlikte kılmak cem etmek 187-İbn Abbas (r.a)den rivayete göre şöyle demiştir:
– “Rasulullah (s.a.v.) Medinede korku ve yağmur olmaksızın öğle ile ikindiyi, akşam ile yatsıyı bir arada kıldı ibn Abbas a Resulullah (s.a.v.) böyle yapmakla ne istedi diye sorulunca; Ümmetinden zorluğu kaldırdı dedi.(Buhari, Mevaka 12; Nesai, Mevakit;44)

Hadislerden ve Kuran’dan hüküm çıkarmak müçtehid alimlerin işidir. Biz mukallidler dört hak mezhepten birine göre amel etmek durumundayız aksi halde sapkınlıklar başlar. Şia sapkındır. Çünkü başlangıçta masum gibi görünen bazı şeylere muhalif oldular daha ileri gidince haşa Kuran değiştirildi diyerek küfre girdiler.
Hadisi şerifler yolculuk esnasında ve emir altında olan kimseler zorunlu kaldıklarında namazları cem yapabileceklerine dair bir ruhsattır. Keyfi olarak namazlar cem edilemez. Dört mezhebe göre namaz beş ayrı vakittir. Ancak yukarıda belirtilen durumlar için Rasulullah bir kereye mahsus namazı o şekilde kılmıştır.

Loading

290 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bir yanıt yazın