Rızık Nedir?

RIZIK HAKKINDA BAZI AYETLER: 

-“Onlar ki gaybe iman edip namazı dürüst kılarlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (Allah yolunda) harcarlar.” (Bakara-2)

-” Yeryüzünde rızkı Allah’a ait olmayan hiçbir canlı yoktur. O, onların karar kıldıkları yerleri de, emaneten durdukları yerleri de bilir. Onların hepsi apaçık bir kitaptadır.” (Hud-6)

-” O size yeri boyun eğer kıldı. Haydi onun omuzlarında (dağlarında, tepelerinde) yürüyün ve Allah’ın rızkından yeyin. Dönüş ancak O’nadır.” (Mülk-15)

-” Sizin rızkınız da size vaad edilen sevap ve ceza da göktedir.” (Zariyat-22)

-” Onlar, Rablerinin davetini kabul ederler ve namazı dosdoğru kılarlar. Onların işleri de kendi aralarında bir istişare iledir. Kendilerine verdiğimiz rızıktan onlar Allah yolunda harcarlar.”  (Şûrâ-38)

-“Beni unutursanız (maddi ve manevi) rızklarınızı kısarım.” (Taha-124)Bal süzmesi

-“Dünya hayatında onların geçimliklerini (maddi, manevi bütün rızklarını) aralarında biz taksim ettik.” (Zuhruf-32)

RIZIK HAKKINDA HADİSİ ŞERİFLER:

-” Kişi, hanımının ve çocuklarının rızkını karşılamak için çalışmaya çıkarsa, Allah yolundadır Yaşlı anne ve babasının bakımını sağlamak için yola çıkarsa, Allah yolundadır Nefsini harama karşı korumak niyetiyle çalışmaya çıkarsa, Allah yolundadır Eğer insanlara gösteriş ve başkalarına öğünmek için yola çıkarsa, Allah yolunda değil, şeytanın yönlendirdiği yoldadır.”  ( Taberani ) 

-” Allahu Teala nazarında, bir kulun Allah tarafından yasaklanan kebirelerden sonra, beraberinde getirebileceği en büyük günahlardan biri, kişinin ödenecek karşılık bırakmadan üzerinde borç olduğu halde ölmesidir.”
(Ebu Davud, Buyu 9)

-“Hiç kimse rızkını bitirmeden ölmez.” (Hâkim)

-“Hiç kimse, nasibinden fazla rızka kavuşamaz. Rızkına kavuşup yemedikçe de ölmez. İstemese de rızkı kendisine verilir.” (Hakim)

RIZIK için DUA:

Allahım! Senin helal rızıklarınla beni haramdan koru ve lütfunla senden başkasına muhtaç kılma
(Tirmizi)

 

Rızk: İnsanın sadece yediği şeyler mi, yoksa yemedikleri de dahil midir? İnsanın rızkı zamanla artıp çoğalır mı? Çalışmadan da rızk gelebilir mi?

1- Rızk denince yiyecek içecek şey anlaşılır. Bunun çoğuluna erzak denir. İnsanlar rızk denince bunu anlarlar.

2- Rızk, sadece yiyip içilen ve kullanılanlardır. Yiyip içilmeyen ve kullanmayan rızk sayılmaz. Fazla kazanç, malı arttırır; ama, rızkı arttırmaz. Rızk, mukadderdir. 

3- İnsana faydası olan maddi ve manevi her şey rızktır. 

İnsanlar, İslamiyet’i terk ettikleri için, yani Allahü teâlânın emirlerine ve yasaklarına uymadıkları için ve İslam dininin gösterdiği rahat ve huzur yolundan ayrıldıkları için, dünyada bereket kalmadığı gibi maddi ve manevi rızklar da azaldı. 

Bunun için, iman rızkı, ilim rızkı, kalbin rızkı, mal rızkı, rütbe rızkı, evlat rızkı, sıhhat rızkı, gıda rızkı, insanlık ve merhamet rızkı ve daha nice rızklar azaldı. Bu rızkların hepsi dünya yaratılmadan önce, ezelde taksim edilmiştir. Kalbin rızkı dini ilimdir. Namaz manevi bir rızktır.

İnsanların ve hayvanların ecelleri ve nefeslerinin sayısı belli olduğu gibi, her insanın bedeninin ve ruhunun rızkları da bellidir. Rızk hiç değişmez, azalıp çoğalmaz. Kimse kimsenin rızkını yiyemez. Kimse kendi rızkını yemeden, bitirmeden ölmez. Rızk, maaşa, mala, çalışmaya bağlı değildir. Ama yine rızk için çalışmak dinimizin emridir.

İnsanlar rızkı kazanmada inanç yönünden beşe ayrılır:

1- Rızkın yalnız çalışmaktan geldiğine inanır. (Kâfirler)
2- Rızkın hem Allah’tan, hem de çalışmaktan geldiğini sanır. (Müşrikler)
3- Rızkın Allah’tan geldiğini bilir; ama rızkı verir mi vermez mi endişe içindedir. (Münafıklar)
4- Rızkın Allahü teâlâdan geldiğine inanır ama, çalışırken Allah’a asi olur. (Fâsıklar)
5- Rızkın Allah’tan geldiğine ve çalışmanın, sebebe yapışmak olduğuna inanır. Çalışırken, Allahü teâlâya asi olmaz, haram işlemez. (Salih müminler)

Hak teâlâ buyurdu ki:
-“Ya Musa, bir kimse kendine verdiğim nimeti benden bilip kendinden bilmezse, nimetlerimin şükrünü eda etmiş olur. Eğer rızkını kendi çalışması ile bilip, benden bilmez ise, nimetin şükrünü eda etmemiş olur.”

Loading

1.130 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


“Rızık Nedir?” üzerine 3 yorum.

  1. Hocam çoğu müslüman şunu der günlük hayatta,hatta dua ettiklerinde de bile…ALLAHIM rızkımı aç,rızkımı çogalt ne olursun güzel bir işe girmemi nasip eyle diye…sonra iş sahibi olduklarında da, yüce ALLAHIM rizkimi açtı derler…Böyle ifade etmeleri dogrumudur ?

    1. Sayın Mehmet. O ifadenin yanlış yerleri vardır. Örnek:
      “ne olursun ” demek yanlıştır. Allah için böyle bir ifade kullanılamaz. “Ne olur ” demek uygun düşer.

    2. Boyle bir ifade kullanildigindan dolayi gunaha girilir mi o zaman ?
      Iyi ki dediniz artik hem ben hemde millet burayi okur insALLAH da,daha dikkatli olur ve oluruz…

Bir yanıt yazın