Hudeybiye Barış Antlaşması

mescidinebiHudeybiye Barışı, miladi 628 martında Medineli Müslümanlarla Mekkeli müşrikler  arasında yapılan barış antlaşmasıdır.
Hicretin altıncı yılında İslam hızla yayılırken Mekkeliler korku ve çaresizlik içindeydiler. Hendek Savaşı’ndaki başarısızlıkları da bu korku ve çaresizliği derinleştirmişti. Tam da bu sırada Peygamberimiz ve ashabı Beytullah ziyareti için Mekke’ye doğru yola çıktılar ve şehrin dışına vardılar. Mekkeliler Müslümanların savaş için geldiklerini zannedip korkuya kapıldılar ve anlaşma teklif ettiler. Hz. Muhammed(sallallahu aleyhi ve sellem) Mekke’ye elçi olarak Hz. Osman’ı(r.a) ve yanında birkaç sahabeyi gönderdi. Hz. Osman’ın geri dönüşü gecikti ve daha sonra ölüm haberi geldi. Bunun üzerine Hz. Muhammed yanındaki Sahabeleri Beyat-ı Rıdvan yeminine çağırdı.
Bir süre sonra Hz. Osman(r.a.) ve heyeti sağ salim geri dönünce Hudeybiye barış antlaşması imzalanmıştır. Hudeybiye ismini imzayı attıkları yakın köyün isminden almıştır. Bu antlaşma ile Mekkeliler Medine İslam Devletini hukuken tanımışlardır.

ANTLAŞMA ŞARTLARI :
1- Müslümanlarla karşı taraf arasında 10 yıl savaş olmayacak, iki tarafın hiçbiri diğerinin malına ve canına dokunmayacak.

2- Müslümanlar bu yıl Kâbe’yi ziyaret etmeksizin geri dönecekler.
3- Gelecek yıl üç günden fazla olmamak üzere Mekke’ye gelip Beytullah’ı ziyaret edecekler.
4- Bu üç gün süresince Mekkeliler şehir dışına çıkacaklar. Müslümanlardan Kureyş’e sığınacak olursa, geri döndürülmeyecek, fakat onlardan Müslümanlara sığınanlar geri döndürülecek.
5- Müslümanlardan hac, Umre ve ticaret için Mekke’ye gideceklerin canları ve malları güven altında olacak.
6- Kureyş tarafında Mısır’a ve Şam’a gidenlerle ticarette bulunmak üzere Medine’ye gelenlerin de canları ve malları güven altında bulunacak.
7- Kureyş’ten başka diğer kabileler isterlerse Müslümanların, isterlerse Kureyş’in koruması altına girebilecek.

SONUÇ:
Görünüşte müşriklerin lehine Müslümanların aleyhine gözüken bu çok ağır şartlar içeren barış antlaşması, bir süre sonra Müslümanların lehine döndü. Müslümanların sayıları bu süreç içinde kat be kat artarak bu barış antlaşması Mekke’nin fethini getirdi. Akabinde de İslam’ın dünyaya yayılmasına vesile oldu. 
Rabbimiz ayetinde şöyle buyurmaktadır, mealen:
– “Olabilir ki siz, bir şeyden hoşlanmazsınız; oysa ki o sizin için bir hayırdır. Yine olabilir ki, siz bir şeyi seversiniz, oysaki o sizin için bir kötülüktür. Allah bilir siz bilmezsiniz.”
(Sure-i Bakara-216)

Loading

438 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bir yanıt yazın