Guslün Farz ve Sünnetleri

Gusul Abdestinin Farzı 3′tür:
1-Temiz ve temizleyici,rengi, tadı ve kokusu bozulmamış  bir su ile(her türlü meyve suları ile abdest olmaz) ağıza su verip çalkalamaktır. (Dişlerin üzerinde yapışkan yemek artıkları varsa gusülden önce dişleri misvakla veya diş fırçası ile fırçalamak gerekir. Unutulursa gusül abdestinden sonra da yapılabilir.)
2-Buruna su çekip temizlemek.
3-Bütün bedeni kıl diplerine kadar yıkamaktır.

 NAMAZ KILAN ADAMGuslün Sünnetleri :
1- Öncelikle avret mahalli yıkanır ve gusle niyet ederek euzü çekip,  misvak kullanarak başlanır. Gusül abdestine niyet edilir.
2- Eller ve oyluklar yıkanır.
3- Namaz abdesti gibi bir abdest alınır.
4- Önce başa sonra sağ omuza, sonrada sol omuza üçer kez su dökerek her su dökmede beden ovalanarak yıkanır.
5- Suyu israf etmeden harcamalı.
6- Tenhada gusül abdesti alma yeri bulamayanlar, erkekler erkeklerin arasında peştamal de bulamazsa , teyemmümle gusül yapmalıdır. Aynı şey kadınlar içinde geçerlidir. Kadınlar erkeklerin içinde hiç bir surette yıkanamaz.
7- Yalnızken  gusül abdesti alındığında peştemal kullanılmalı . Bu yapılmazsa, kıbleye dönmemeli.
8- Gusül abdestinde de konuşmamalı.
9-Gusulden sonra bedeni havlu gibi şeylerle silmek gerek.
10- Elbiseleri çabucak giyinmeli ve çıplak dolaşmamalı.
11- Bir kimse bir havuz veya akarsuya dalsa ağzına ve burnuna su çekmiş olsa guslü tamamdır. Eğer ki bu kimse suyun içinde biraz beklerse veya hareket ederse, bu taktirde guslün sünnetleri de yerine gelmiş sayılır.
12- Gusülde bir uzvun suyu yere düşmemişse,  diğer organlarda yıkanabilir.   Kıbleye doğru peştemalsiz durulmamalı ve dua okumamalı.
13- Sağ elin işaret parmağıyla göbek deliği ıslatılır. Kulak kıvrımlarının ıslanmasına dikkat edilir.
14- Kadınların, küpe deliklerinin içinin ıslanması gerekmektedir. Küpe takmayanlar eski bir küpeyi ıslatıp, takıp çıkararak bu işi halledebilirler.
15-Hem namaz abdestinde hem de gusül abdestinde fazla dikkat edilmeyen önemli bir nokta var: Yüz yıkanırken serçe parmaklarıyla göz pınarları yoklanır, vaciptir.
16- Yıkanılan yerde su birikiyorsa çıkarken ayaklar yıkanır. Çıkarken ayakların soğuk suyla yıkanması sünnettir.
17- Gusül abdesti alındıktan sonra gusül ve namaz abdestini bozacak bir durum olmadıysa, bu abdestle her türlü ibadet yapılır, tekrar namaz abdesti almaya gerek yoktur.
18- Gusül abdesti aldıktan sonra bedenin bir yerinin yıkanmadığı, ağıza veya su buruna su alınmadığı hatırlanırsa, yeniden gusül abdesti almaya gerek yoktur. Yalnızca unutulan kısım ıslatılırsa abdest veya gusül tamamdır.

 Not: Gusül abdesti almadan önce küçük abdest bozmak ve avret yerlerini yıkamak namaz abdestinin sağlığı açısından daha uygun olur.  Gusul ve abdestin farzlarından birini eksik yapanın guslü, abdesti ve namazı kabul edilmez.

Loading

1.304 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bir yanıt yazın