Aşure Günü ve Gecesi

Aşure Gecesi ve Günü Nedir?
Arabî aylardan Muharrem ayının 9. gününün ikindisiyle başlayıp fecir vaktine kadar süren sürece Aşûre gecesi, Muharremin 10. gününün gündüzüne ise Aşure günü denir. Muharrem ayı, Kur’an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını (nafile) oruç tutmak gibi faziletlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:  

-“Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.” (Müslim)

Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşûre gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşûre günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem’in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh’un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus’un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim’in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris’in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub’un oğlu Hazret-i Yusuf’a kavuşması, Hazret-i Yusuf’un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb’ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa’nın Kızıldeniz’i geçmesi, Hazret-i İsa’nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşûre günü oldu.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:  
-“Aşure günü Nuh aleyhisselamın gemisi, Cudi dağına indirildi. O gün Nuh ve yanındakiler, Allahü teâlâya şükür için oruçlu idiler. Hayvanlar da hiç bir şey yememişti. Allahü teâlâ denizi, beni İsrail için, aşure günü yardı. Yine Aşure günü Allahü teâlâ Adem aleyhisselamın ve Yunus aleyhisselamın kavminin tevbesini kabul etti. İbrahim aleyhisselam da o gün doğdu.” (Taberani)

 

Allah Resûlü Mekke müşriklerinin zulmünden uzaklaşıp Medine’ye hicret etti. Müminler Medine tepelerinde toplanıp Resûlulluh’ı (sallallahu aleyhi ve sellem) karşılama mutluluğuna erdiler. Ve o gün aşure günüydü. Yani Muharrem ayının onuncu günü. Resûl-i Ekrem (sallallahu aleyhi vesellem), o gün Yahudilerin bayram ettiğini, oruç tuttuğunu fark etti. Sebebini sahabeler anlattı:

“Ey Allah’ın Rasûlü! Yahudiler ve Hıristiyanlar bu güne hürmet ediyorlar!…
”Vahy-i ilâhî, Rasûlullah’ın (sallallahu aleyhi vesellem) gönlünde ictihad olarak yer etti ve şöyle buyurdu:

-“Ben Musa’ya daha yakınım.”

Ve o gün oruca niyetlendi. (Buhârî; Müslim)

Resûlullah [sallallahu aleyhi vesellem] başka bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurdu:

“Aşure orucunu bir gün önce ve bir gün sonra tutmak suretiyle yahudilere muhalefet edin” (Ahmed b. Hanbel).

“Ramazandan sonra en üstün oruç, Allah’ın ayı olan muharrem ayında tutulan oruçtur” (Müslim; Ebû Davud).

 

Loading

93 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bir yanıt yazın