ASLAN KURT TİLKİ ve BEN’lik DAVASI

 Kıssadan hisse derler geçmiş büyükler. Maksat masal anlatmak değil, ondaki mesajı anlamaktır. Mesnevide şöyle bir falb masalı geçer:
Aslan, Kurt, Tilki ve İlahi Adalet
Günlerden bir gün kral aslan avlanmak için ininden çıkar. Önce bir kurda ve daha sonra da bir tilkiye rastlar. Kurt ve tilki aslanın peşine takılır birlikte yol alırken, Aslan önce bir öküz sonra koyun daha sonra da bir tavşan avlar. Aslan kurda şöyle der:
-“Bu avları adaletli bir şekilde paylaştır!”
Kurt hırs ve kibirle:
-“Efendim. Şu öküz senin, şu koyun da benim, tavşan tilkinin hakkıdır.” der.
Aslan bu paylaşıma ve kurdun hırsına çok kızarak:
-“Sen ne zamandan beri benim bulunduğum bir ortamda “Ben” diyebiliyorsun ve kendine pay ayırabiliyosun?” der ve kurdu bir pençe darbesiyle öldürür.
Bu kez aslan tilkiye döner:
-“Bu paylaşım olmadı. Adaletli bir biçimde sen paylaştır bakalım.” der.
Tilki:
-Efendim şu öküz kralımızın sabah kahvaltısı, şu koyun öğle yemeği, şu tavşan ise kralımızın akşam yemeği olsun.” der.
Aslan paylaşıma oldukça sevinerek:
-Çok adaletli bir paylaşım yaptın. Sen bu paylaşımı nereden öğrendin?”
Tilki mahcub bir şekilde:
-“Şurada biraz öldürülen kurttan öğrendim efendim.” der.
Aslan bu cevaptan oldukça memnun olur ve:
-“Ben de bu kudret oldukça daha çok avlar bulurum. Bunların hepsini sana hediye ettim.” der.
Bu hikayeden alınacak mesaj şudur:
Ehl-i mutasavvıflar bu hikayeyi şöyle yorumlarlar: Aslan bir hayvan olarak nasıl ki gücü karşısında ortak tanımayıp avınıa ortak olma cüret i göstereni edeni mahvettiyse, İlahi kudret karşısında da kul haddini bilmeli ve İlahi huzurda “ben” deyip varlık göstermeye kalkışmamalıdır. Aksi durumda Allah’ın mahvetmesi aslanın mahvetmesine de benzemez, Allah kendisine şirk koşanı ebedi azapla cezalandırır. Mülkün ve gücün gerçek sahibi Allah’ı tanıyıp haddini bilen kullar ise, Rableri tarafından sonsuz yaşam ve mutlulukla ödüllendirilir.
İblis İlahi huzurda “ben” deyip, varlık davasına girerek kazandığı iyilikleri Rabbinden değil de kendisinden gördüğü için şirke girdi, bütün amelleri iptal edildi. Adem ise işlediği hatayı nefsinden ve her hayrı Allah’tan bilmesi sebebiyle peygamberlik makamına layık görüldü.
Rabbimiz Allah (celle celâlühü) buyurdu ki;
-” Sana gelen iyilik Allah’tandır. Başına gelen kötülük ise nefsindendir.” (Nisa/79)
Herkese iyilik ve hidayet Allahu Tealadandır.

Loading

2.743 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bir yanıt yazın