Yolculukta Sünnet Namazlar Terk Edilebilir mi?

sa1Soru: Yolculukta Sünnet Namazlar Terk Edilebilir mi?

CEVAP: Buharî ve Müslim’de İbni Ömer’den Peygamber (s.a.v.) Efendimizin şöyle dediği rivayet edilmiştir, mealen:
-“Peygamber (s.a.v.) ile beraber bulundum. Seferde nafile namaz kıldığını görmedim.”

Bir rivayette şöyle demiştir:
-“Rasulullah (s.a.v.) ile beraber bulundum. O seferde iki rekâttan fazla namaz kılmazdı. Ebu Bekir ile Ömer ve Osman’ın da böyle yaptıklarını gördüm.”

Bu habere atfen İmam-ı Nevevî ise, şöyle bir beyanda bulunmuştur:
Peygamber (s.a.v.) vakit sünnetlerini bineğinin yanında kılmış, İbni Ömer ise, bunu görmemiş olabilir. Çünkü nafile namazın evde kılınması daha faziletlidir. Peygamber (s.a.v..) Efendimiz bunları, bazı vakitlerde sünnetleri terk etmenin caiz olabileceğini halkı uyarmak babından yapmış olabilir.”

Hanefî Fukahası bu babta şöyle demişlerdir: (ed-Dürrü’l-Muhtâr, I, 742) Eğer seferî emniyet içinde bir yerde konaklayıp yerleşmişse, namaz vakitlerine bağlı bulunan sünnetleri de kılar. Fakat, eğer korku ve kaçma durumunda ise, yani işi acele ve yolculuğuna devam etmek zorunda ise, sünnetleri kılmaz. Muhtar olan görüş de budur.
Yolculukta korku ve fazla sı­kıntı varsa, sünnetler terkedilir; bu durumlar olmadığında kılınması daha iyi olur.
(Fetâvâ-yi Hindiyye, c. 1, s, 139)

Yolculukta emniyet halinde sünnetler kılınmalı, sıkıntılı durumlarda ise terk edilmelidir. (Mülteka)

SORU: Peygamber efendimizin yolculukta farzdan başka namaz kılmadığı doğru mudur?

CEVAP: Ebû Hüreyre’den nakledildiğine göre, Peygamber Efendimiz (sav.) Hayber Gazası dönüşü,  konaklama yerinde istirahata çekilmiş ve Hz. Bilâl’in (r.a) kendilerini sabah namazı için uyandırmasını tembihlemişlerdi. Fakat Hz. Bilâl de sabah namazına yakın uyuya kalmıştı. Aşırı yorgunluktan dolayı güneş doğuncaya kadar sahabeden hiçbir kimse uyanamamıştı. Peygamber Efendimiz (sav.) kafilenin ilerlemesinden bir müddet sonra Ashabına abdest almalarını emretmiş, sünnet kılındıktan sonra Hz. Bilâl kamet getirmiş ve sabah namazı cemaatle eda edilmiştir. Namazdan sonra Allah Resulü (sav.) şöyle buyurdular:
“Her kim namazını unutursa, onu hatırladığı zaman hemen kılsın. Çünkü, Allah: “Beni anman için namaz kıl.
(Tâhâ/ 14) buyurdu”
(Müslim, Mesâcid, 309; Ebu Dâvud, Salât, 11)

Yukarıdaki haberle de teyit edilmiştir ki, Peygamber (s.a.v.) Efendimizin yolculuk esnasında da farzlarla birlikte sünnetleri de kıldığı olmuştur. Sünnetleri hiç kılmadığını söylemek konuyu etraflıca anlatmaktan kaçınıp belli bir rivayet üzerine amel edilmesini öne çıkarmak olur ki bu da ulemanın yoluna uygun düşmez.

Vesselam.

Loading

7.821 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bir yanıt yazın