Kurbanlık Hayvanın Özellikleri ve Etinin Dağıtımı

KURBANLIKLAR-2N O T : Buradaki ve diğer tüm fıkhi bilgilerimiz ayet ve hadislere dayanan İlmihal bilgileridir.
Araştırmacı iseniz Hanefi ulemalarının fıkıh kitaplarında kaynaklar mevcuttur.

KURBANLIK HAYVANLARIN ÖZELLİKLERİ:

1- Kurbanlık Hayvanın Yaşı:

Koyun ve keçi birer yaşını doldurmuş olmalı, veya 7-8 aylık iken bir yaşındaki gibi gösterişli olmalıdır.

Manda ile sığır iki yaşını bitirmiş olup üç yaşından gün almış olmalıdır. Deve ise beş yaşını bitirmiş olup, altı yaşından gün almış olmalıdır.

 2- Kurbanlıklarda Kusur Sayılmayan Şeyler:

      Boynuzlu olup olmaması, veya boynuzunun birazının kırık olması, hayaları burulmuş olması, cinsel uzvunun bulunmaması, kulaklarının delinmiş veya enine yarılmış olması, kulaklarının  ucundan kesilip sarkık durması, semiz olduğu halde deli, topal, şaşı olması, dişlerinin birazının düşmüş olması, semiz olduğu halde uyuz olması, kurban olmasına engel değildir. Kurbanlık hayvan kesilmeden önce doğursa, ya yavruda anne ile birlikte kurban edilir veya yavru satılarak sadaka olarak verilir.

3- Kurbanlıklarda Kusur Sayılan Şeyler:

İki gözü veya bir gözü kör olan, kemiklerinde ilik kalmayacak kadar zayıf ve düşkün olan hayvanlar, kesileceği yere gidemeyecek kadar topal olan hayvanlar kurban olamazlar.

Ön veya arka ayağı kesilmiş olan hayvanlar, bir gözünün yarısından fazlası kör olan, kulağının veya kuyruğunun yarıdan fazlası kopuk, yahut memelerinin başları, yahut uyluğunun yarıdan fazlası kopuk bulunan, boynuzlarından birisi veya iksinin kökünden kırılmış olması kulakları veya kuyruğu doğuştan bulunmayan hayvanlardan kurban olmaz.

Hayvanın ön veya arka ayağının , bir gözünün , bir kulağının , kuyruğunun veya uyluğunun yarısı gitse, kurban olması caizdir veya caiz değildir diye iki türlü ictihad vardır. Bu azaların üçte birinden çoğu gitmiş bulunsa, yani yarıdan azı gitmiş olsa, o durumda bu hayvanın kurban olması caizdir.

NoT: Kurban kesilirken hayvanın acısından dolayı sakatlanmış olması kurban olmasına engel değildir.

Ortaklardan birisi ölse, ölenin varisleri diğer ortaklara: “Siz bu sığırı kendi namınıza ve ölenin adına kesiniz .” derlerse, bu kurban geçerlidir.

Üç ortak bir kurban alsalar ve biri kurban kesmek, diğeri Hacc-ı Kıran için, diğeri de Hacc-ı Temettü için kurban kesmek niyetiyle kurbanı kesseler, üçünün kurbanı da geçerlidir.

KURBAN ETİ:

Kurban Etinin Dağıtımı:       
Kurban sahibi zengin veya fakir olsun, kestiği kurbanın etinden yer ve yedirebilir.
Kurban etinin üçte birini dağıtmak güzeldir, mendubtur.  Müstehab olan üçte birini evine ayırmak, diğer üçte birinini komşularına, kalan üçte birinide fakirlere vermektir. Kurban kesen kimsenin durumu iyi değil de, nüfusu kalabalıksa, etleri ailesine ayırması mendubtur. Kafirlere de kurban etinden verilebilir.

NOT: Kurban hakkında genel bilgi için aşağıdaki adresi tıklayınız:
http://www.islamdergisi.com/genel/kurban-nedir/

Loading

558 - 1
DİKKAT: Hakaret, küfür, tehdit içeren mesajlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapılır. Tüm gönderilerde IP adresleri ve gönderim tarihi sistem tarafından kaydedilmektedir. Soru veya mesaj göndermeden önce nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Aşağıdaki formu doldururken isim kısmında takma ad veya rumuz kullanabilirsiniz. İnternet sitesi kısmını boş bırakınız. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir. Eposta adresiniz yayımlanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


“Kurbanlık Hayvanın Özellikleri ve Etinin Dağıtımı” üzerine 2 yorum.

  1. İyi günler,
    Bir küçük baş hayvan kesme adagım var Allah hacetime lütfederse. İnternet uzerinden çeşitli vakıflar için (Darulaceze, Huzurevleri, Kuran kursları, Lösev gibi) adaklık satın alıp kestirebiliniyor ve sizin adınıza o vakfa eti goturuyorlar. Bu durum adak konusunda uygun mudur? Bana sistem guvenilir geldi ama kesimini, dagıtımını ve yiyenlerin maddi durumunu kesin bilemmıyor olacagım. Kendim kestirsem hiç gerçek fakir tanımıyorum. Ne yapmalıyım?
    Teşekkürler,
    Ben ailemle yaşıyorum ve her yıl bir babam bir annem kesiyor kurban. Benim de maaşım var. Kesmem farz mıdır?

    1. İyi günler Özgen Hanım.
      Siz ikamet ettiğiniz yerde bulunan Kuran kurslarından birnine nezrinizi belirttikten sonra ilgili merciye kurbanınızı kesmek üzere vekalet verir parasını gönderirseniz nezriniz yerine gelmiş olur.
      Sizin de Kurban bayramında kurban kesmeniz vaciptir.

Bir yanıt yazın